Luzný ostrov

Zažít podzim na Islandu znamená, že asi 900x za den řeknete slovo „krásný“. Případně alespoň „tyjo“ jakožto zvolání vyjadřující obdiv ke všem tamním krásám. A že jich jsou mraky. Obří mraky.

Na tomto luzném ostrově jsem byl už po několikáté. Tentokrát jsme se vydali čistě na sever. Během předešlých výprav jsem neměl možnost si severní část ostrova důkladněji vychutnat. Pamatuju, jak už při první návštěvě Islandu jsem si říkal, že tahle země není jen na jednu návštěvu. Že jí nepřísluší, aby byla konzumována prudkým tempem.

I přes všechen turistický nápor, který se na Island v posledních letech valí, tam naštěstí stále přetrvává mnoho masou netknutých jedinečností. Ať už je to například nikým nenavštěvovaný náhodný vodopád v malé vísce, který má svou přehlíženou krásu nebo fascinace fialovorůžovým světlem zapadajícího slunce, které u nás nemáte šanci vidět či podzimně zabarvenými travinami připomínajících abstraktní obrazy nebo způsob, jakým člověk citlivě a decentně stavebně narušil krajinu. To jsou přesně ty subjektivní rysy krajiny, které během cestování vnímám. Samozřejmě na hlavní turistická lákadla dané oblasti nezapomínám, jen je občas kvůli většímu množství přítomných lidí neumím tolik ocenit. Mimochodem les, který jsme na severu navštívili, bych si dovolil pasovat na vůbec jeden z nejhezčích lesů, s kterým jsem kdy měl tu čest. Přitom se říká, že na tomto ostrově v severním Atlantickém oceánu les nenajdete.

Na Islandu je tolik fragmentů, které se neustále proměňují, tolik tajuplnosti a magie. Kde jinde byste viděli mraky, které vypadají, jako by ležely na zemi? Kde jinde byste potkali lidi, kteří věří v elfy a trolly a to dokonce natolik, že jejich víra omezuje různé výstavby kvůli tomu, že v určité dané oblasti údajně ony bytosti žijí? Kde jinde se jazyk obyvatelů za posledních 1000 let skoro nezměnil a oni tak můžou číst středověké ságy z 12. století? Kde jinde 85 % energie pochází z přírodních obnovitelných zdrojů (geotermální a vodní elektrárny)? Která jiná země se může pyšnit titulem nejbezpečnější zemí na světě s průměrem 1,8 vraždy za rok? Jasně, všechno není tak růžový. Když se nebudeme bavit o politice a ekonomice, tak negativem pro někoho může být například nedostatek světla během zimních měsíců (okolo 4 hodin denního světla). Já si ale myslím, že „světlo“ polární záře, která se objevuje jen v těchto temnějších měsících, tento nedostatek náležitě a patřičně kompenzuje.

Na mém starém blogu najdete příspěvky z předešlých cest na Island: 1. návštěva,  2. návštěva,  3. návštěva, 4. návštěva

Souhrnnou galerii věnující se Islandu najdete zde na webu: odkaz

Previous
Previous

WEDDING | Marie + Kristian

Next
Next

Když všechno utichne | Volvo XC90